Wat is omgangsbegeleiding?
Omgangsbegeleiding wordt ingezet om de omgang tussen ouder(s) en kind(eren) te ondersteunen wanneer het contact is verbroken of als dit moeizaam verloopt. Bijvoorbeeld na een scheiding of huiselijk geweld. Ouder en kind zien elkaar dan alleen onder toezicht van een professionele, neutrale begeleider en in een veilige omgeving. Het doel van omgangsbegeleiding is om de relatie tussen ouder en kind te herstellen en toe te werken naar een veilig en duurzaam contact.
Contactherstel
Contactherstel is noodzakelijk wanneer het contact tussen het kind en de niet-verzorgende ouder is verbroken of wanneer reguliere omgangsbegeleiding (nog) niet mogelijk is. Dit kan het gevolg zijn van een scheiding, maar ook door andere omstandigheden waardoor de ouder geen rol heeft gespeeld in het leven van het kind. Contactherstel is een zorgvuldig proces waarin de belangen van het kind centraal staan. De ouders worden ondersteund bij het duurzaam vormgeven van het contact. Zodra het contact is hersteld, kan doorgaans reguliere omgangsbegeleiding worden ingezet.
“De begeleiding via LeefSterk voelde voor mij warm en vertrouwd aan. Ze lieten mij direct op mijn gemak voelen, wat ervoor zorgde dat ik snel kon leren en de gegeven feedback makkelijk kon toepassen.”
Hoe werkt omgangsbegeleiding bij LeefSterk?
Bij begeleide omgang zijn onze professionals aanwezig als neutrale partij en helpen we ouder en kind het contact weer te herstellen. We zullen eerst observeren en bespreken wat we zien. Vervolgens kijken we mee bij het contact, houden toezicht, ondersteunen en adviseren. We helpen ouder en kind op hun eigen tempo het vertrouwen weer te vinden om zo een vernieuwde band op te bouwen en toe te werken naar onbegeleide omgang. In het herstel van het contact, staat het kind centraal. Door onze expertise in jeugdhulp, kunnen we ook goed ondersteunen bij de opvoedkundige kant van de omgang.
Kort- en langdurende omgangsbegeleiding
LeefSterk biedt zowel kortdurende als langdurende begeleide omgang. Bij kortdurende begeleiding wordt gewerkt aan het herstel van contact tussen ouder en kind, met als doel een duurzame omgangsregeling op te bouwen. Bij langdurende begeleiding is een vaste omgangsregeling nog niet mogelijk of veilig, bijvoorbeeld bij een ouder met psychiatrische problematiek of als er een voogdijmaatregel van kracht is. In die gevallen blijven onze professionals de contactmomenten langdurend begeleiden.
Naast begeleide omgang biedt LeefSterk ook aanvullende ondersteuning, zoals relatietherapie, oudercoaching, rouwverwerking of gezinsbegeleiding. Deze benadering zorgt ervoor dat alle aspecten van het contactherstel worden aangepakt, inclusief emotionele en psychologische behoeften.
Veilige en vertrouwde omgeving
Omgangsbegeleiding vindt veelal plaats op onze locatie in Amsterdam. We beschikken over een fijn huis waar ouder en kind elkaar kunnen ontmoeten in een vertrouwde woonkamersetting. Dat zowel ouder als kind zich veilig voelen is wat ons betreft een voorwaarde om het vertrouwen weer op te bouwen.